Błonnik pszenny a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka dodatku …
Sypki proszek otrzymywany z łusek pszenicy, łatwo rozpuszczalny, wodochłonny, barwa jasnokremowoszara, smak i zapach bez posmaków i zapachów obcych.
Nie jest trawiony ani wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka.
W produkcji wyrobów mięsnych powoduje:
- wiązanie wody i tłuszczu,
- zagęszczenie i zmniejszone wycieki,
- zmniejszenie strat w czasie smażenia i pieczenia,
- poprawę smarowności (pasztety),
- zwiększenie soczystości wyrobów,
- obniżają wartość kaloryczną wyrobów
(„pęcznienie” wywołuje u ludzi efekt sytości)
Zastosowanie, dawkowanie ...
Błonnik w wyrobach stosuje się w celu zagęszczenia farszu
kiełbas, "prasowanek" z szynkowara, kotletów mielonych.
Dodatek błonnika do pasztetów polepsza smarowność
i dobrze emulguje tłuszcz z wodą.
Dawkowanie:
około 2 % do farszu mięsnego lub solanki
z przeznaczeniem do peklowania wędzonek.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Za mało jemy błonnika ...
W Polsce spożycie błonnika to 15 g dziennie a w Afryce aż 60 gram.
Dlatego Afrykanie bardzo rzadko chorują na nowotwory jelita grubego i odbytu.
Zalecane dobowe spożycie to 20 - 40 g błonnika dziennie.
Błonnik ... na zdrowie !
- pomaga w zaparciach, biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom.
polepsza pracę jelit i przyspiesza wydalanie,
skraca czas kontaktu masy pokarmowej ze ścianami przewodu pokarmowego.
- pomaga w walce z otyłością.
wchłania wodę i pęcznieje, wypełniając żołądek i zmniejszając poczucie głodu
- obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, stabilizuje stężenie glukozy we krwi
dieta bogata w błonnik sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów
oraz ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi.
- oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich
pomaga w zaparciach i biegunce, oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich.