Czosnek - suszony płatki a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy …
"Czosnek podobnie jak cebula ma dobrą opinię,
a lud na wsi jada go dużo.
W kuchni jarskiej używa go się rzadko i niewiele, by nie drażnić żołądka,
a do zup wystarczy natrzeć czosnkiem talerze przed nalaniem"
- tak o czosnku napisano w starych książkach kucharskich.
Mody i upodobania zmieniły się od tamtych czasów , jak mocno to pozostawiam Waszej ocenie...
Do jakich potraw …
Czosnek suszony w płatkach jest wytwarzany (suszony) w wysokiej temperaturze,
dlatego ma zapach i wygląd nieco podpiekanego czosnku.
Aby charakterystyczny czosnkowy smak i aromat się ujawnił należy przed dodaniem do wyrobu namoczyć go w niewielkiej ilości ciepłej wody przez ok 3 minuty.
Nie należy moczyć czosnku suszonego jeżeli dodaje się go do potraw zawierających dużą ilość wody np. do zup.
Doskonały do dań mięsnych, do sosów i majonezów, zup ziołowych, sałat i potraw z ziemniaków. Dobrze smakuje w połączeniu z mocnymi ziołami i innymi przyprawami do słonych potraw.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Jak pozbyć się przykrego zapachu ... dawne rady wciąż aktualne !
Amatorzy czosnku i potraw z niego przyrządzanych (np. śląska "wodzionka") mają różne sposoby jak radzić z przykrym zapachem z ust.
- po zjedzeniu czosnkowej potrawy lub samego czosnku należy żuć powoli natkę pietruszki albo rozgryźć kilka goździków.
- innym sposobem na przykry zapach jest wypicie mocnej czarnej kawa a niektórzy twierdzą, że wystarczy szklanka mleka.
Czosnek leczy wszystko ... no, prawie wszystko !
- jest silnym lekiem bakteriobójczym:
niszczy bakterie jelitowe, zapobiega biegunkom, leczy nieżyty żołądka i jelit. - działa bardzo dobrze w miażdżycy i nadciśnieniu;
opóźnia procesy starzenia się tkanek organizmu. - stosowany jest do okładów
na trudno gojące się i zakażone rany, oparzenia, owrzodzenia i grzybice skóry. - nalewka spirytusowa z czosnku łagodzi bóle reumatyczne.