Gorczyca - ziarno a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy …
Nasiona gorczycy białej zwanej także "ognichą" lub "kapusta gorczyca" mają smak ostry i palący. Jeszcze bardziej ostre w smaku odmiany to nasiona gorczycy czarnej i sarepskiej.
Przyprawa ta pochodzi z południowej Europy,
ale w stanie zdziczałym występuje powszechnie też w innych rejonach, również w Polsce.
Do jakich potraw …
Jest podstawową przyprawą (wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem) do sporządzania musztard. Stosuje się ją też powszechnie do wielu marynat warzywnych: kiszonych ogórków, korniszonów, marynowanej papryki itp.
Także w produkcji wyrobów mięsnych znalazła swoje miejsce.
Mortadela bez gorczycy ?
- nie, to nie jest ten charakterystyczny lekko gorzkawy a zarazem ostry smak !
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Dla "zdrowotności"
... przeczyści, pobudzi trawienie, uśmierzy ból ...
W medycynie ludowej zaleca się przykładanie woreczków z gorczycą na bolące stawy
i do miejsc z bólami reumatycznymi.
Dzisiaj w powszechnej sprzedaży są maty, podkłady na materace do łóżek z gorczycy, podobno bardzo skuteczne - warto spróbować
Wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków
Musztarda może rozgrzać zimne żony ?
Starożytni Rzymianie wierzyli, że gorczyca jest wyśmienitym afrodyzjakiem i dodawali jej do każdej wykwintnej potrawy,
i wielu miłosnych napojów.
A Pliniusz Starszy twierdził wręcz, że
„ - kobietę zimną i leniwą kilka łyżeczek musztardy
może zmienić w idealną małżonkę”.