Jałowiec a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Przyprawę stanowią suszone szyszkojagody, zwane pospolicie owocami jałowca.
Barwa ciemnobrązowa do niebieskoczarnej. Zapach korzenny, smak korzenno-słodki.
Jałowiec pospolity jest rośliną olejkową wiecznie zieloną dorastającą nawet do 6 m wysokości.
Ma duże zapotrzebowanie na światło, jest wrażliwy na zanieczyszczenia powietrza.
Występuje w Azji, Ameryki Północnej i umiarkowanej strefie Europy w tym także w Polsce.
Do jakich potraw …
Jagody jałowca pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie.
A więc nadają się do przyprawiania dań i wyrobów ciężkostrawnych.
Niezawodna i doskonała przyprawa do wszelkiego rodzaju dziczyzny.
Właśnie Skandynawowie przygotowują wykwintne dania z mięsa renifera
z jagodami jałowca "w roli głównej" uzyskując korzenny gorzko - słodki smak potrawy.
Owoce jałowca są także powszechnie stosowaną przyprawą w wędliniarstwie jako przyprawa do kiełbas. Gałązka dorzucona do tlącego się drewna w czasie wędzenia spowoduje, że wyrób nasiąknie przyjemnym smakiem i balsamicznym zapachem lasu.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Zabobony, wierzenia, przesądy …
Germanie używali gałązek jałowca w czasie obrzędu składania ofiary.
Kto naumyślnie złamał krzew jałowca, ściągał na siebie nieszczęście.
Przed jałowcem zdejmowano kapelusz z głowy.
Wierzono także, że mieszanie masła kijem z jałowcowego drewna odpędza złe czarownice.
Gałązka jałowca wpięta w kapelusz chroniła wędrowca przed złem czyhającym na niego w drodze
Napoje „wyskokowe” z jałowca ?
Z jałowca sporządza się napary, wyciągi wodne, syropy, powidła,
różnego rodzaju nalewki, wino i piwo jałowcowe a nawet … gin!
Jałowiec … lekarstwem na (prawie) wszystkie choroby !
Jałowiec uważano w dawnej medycynie za środek pobudzający apetyt i trawienie, przyśpieszający przemianę materii, moczopędny, podniecający i czyszczący krew.
Także obecnie medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak:
artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy.
Jałowiec wchodzi w skład mieszanek „Cholagoga”,
które stosowane są przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.