Kminek a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Kminek zwyczajny jest rośliną dwuletnią. Jako przyprawę stosuje się nasiona o charakterystycznym aromacie i ostrym smaku. Występuje w Europie i Azji. Był już znany w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie jako środek ułatwiający trawienie dań z fasoli i grochu.
Przyprawa ta budzie duże emocje kulinarne:
kminek ma swoich gorących zwolenników i zagorzałych przeciwników.
Do jakich potraw …
Kminek stosuje się do kapusty, fasoli, grochu, sera, potraw smażonych lub z dużą zawartością tłuszczu, wypieków takich jak: chleb, paluszki i paszteciki, kapuśniaku, zupy grzybowej i ziemniaczanej.
Można nim też aromatyzować wódkę.
Stosowany jest też jako środek przeciwskurczowy, wiatropędny, sokopędny, mlekopędny i bakteriobójczy.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Kminek a rewolucja islamska …
Iran, który przed rewolucją islamską (1979r) był głównym dostawcą kminku. W okresie wstrząsów politycznych Iran zamknął z dnia na dzień swoje granice.
Było to potężne „tąpnięcie” w zaopatrzeniu świata w tę przyprawę.
Ale jak to zwykle bywa, natychmiast znajdzie się ktoś kto tę lukę wypełni.
Indie i Turcja natychmiast zwiększyły uprawy tej aromatycznej przyprawy i świat już był spokojny,
że na stołach nie zabraknie kminku w potrawach serwowanych przez kuchnie także europejskie.