Kolendra - mielona / łupana a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki.
Jej liście mają bardzo wygląd, jednak smak i zapach ma całkowicie inny.
Ojczyzną kolendry są kraje w basenie Morza Śródziemnego. Smak i aromat kolendry doceniono w starożytności. O tej przyprawie wspominano już w różnych starożytnych pismach a także w Biblii.
W doprawianiu najczęściej stosuje się nasiona kolendry w postaci ziaren lub zmielone. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny.
Uważane za pachnące - stosowane są w kompozycjach zapachowych
Do jakich potraw …
Kolendrę stosuje się do doprawiania mięs z drobiu, wieprzowiny i jagnięciny,
a także do wódek, piwa, ciast: szarlotek, pierników i kruchych ciasteczek,
prażonych jabłek, pigwy, dżemu, rabarbaru, dyni, sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu.
Jest jednym z podstawowych składników indyjskiej mieszanki przyprawowej CURRY.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Przepis na mocny aromat ...
Nasiona przed użyciem należy lekko podprażyć na suchej patelni
a potem ubić lub zemleć, dopiero wtedy wydają pełny aromat.
Kolendra dobra ... na zaparcia
W medycynie kolendra uznana jest jako lekki środek rozwalniający.
Dodawana jest często do ziołowych leków przeczyszczających.
Słodki smak kolendry ponoć maskuje inne gorzkie zioła.
Związki zawarte w nasionach kolendry pobudzają i ułatwiają trawienie oraz odprowadzanie gazów
dlatego kolendra używana jest w wielu leczniczych mieszankach ziołowych.