Kolendra - mielona / łupana a 120 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 6,00 zł 6.00
Cena netto: 5,56 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: Sekwens
Kod produktu: 249

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Charakterystyka przyprawy

Kolendra zwana także "Chińską pietruszką" to roślina często mylona z nacią pietruszki.
Jej liście mają bardzo wygląd, jednak smak i zapach ma całkowicie inny.

Ojczyzną kolendry są kraje w basenie Morza Śródziemnego. Smak i aromat kolendry doceniono w starożytności. O tej przyprawie wspominano już w różnych starożytnych pismach a także w Biblii.

W doprawianiu najczęściej stosuje się nasiona kolendry w postaci ziaren lub zmielone. Suszone owoce kolendry, w odróżnieniu do świeżych liści mają ciekawy aromat i smak przechodzący z łagodnego, poprzez ostry i na koniec korzenny.

Uważane za pachnące - stosowane są w kompozycjach zapachowych


Do jakich potraw …

Kolendrę stosuje się do doprawiania mięs z drobiu, wieprzowiny i jagnięciny,
a także do wódek, piwa, ciast: szarlotek, pierników i kruchych ciasteczek,
prażonych jabłek, pigwy, dżemu, rabarbaru, dyni, sosu pomidorowego, sałatek oraz ryżu.

Jest jednym z podstawowych składników indyjskiej mieszanki przyprawowej CURRY.


 Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !

Przepis na mocny aromat ...

Nasiona przed użyciem należy lekko podprażyć na suchej patelni
a potem ubić lub zemleć, dopiero wtedy wydają pełny aromat. 

Kolendra dobra ... na zaparcia

W medycynie kolendra uznana jest jako lekki środek rozwalniający. 
Dodawana jest często do ziołowych leków przeczyszczających.
Słodki smak kolendry ponoć maskuje inne gorzkie zioła. 

Związki zawarte w nasionach kolendry pobudzają i ułatwiają trawienie oraz odprowadzanie gazów
dlatego kolendra używana jest w wielu leczniczych mieszankach ziołowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl