Liść laurowy a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Przyprawa o przyjemnym, aromatycznym zapachu i korzenno - gorzkim smaku. Liście laurowe (liście bobkowe) to suszone liście wawrzynu szlachetnego. Pochodzą one z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Obecnie występuje w stanie dzikim w krajach śródziemnomorskich, uprawiana jest także w krajach Afryki i obu Amerykach.
Do jakich potraw …
Liść laurowy jest dodatkiem do bigosu, gulaszu, mięs duszonych, marynowania ryb, aromatyzowania octu, rosołów, budyni.
W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs.
Wyśmienita do doprawiania potraw z dziczyzny.
Liście laurowe są podstawowym składnikiem
hinduskiej mieszanki przyprawowej zwanej "garam masala".
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Boskie drzewo Apollina …
W starożytnej Grecji wierzono, iż wawrzyn to boskie drzewko - własność Apollina. Za pomocą liści laurowych wyrażano zachwyt nad czyjąś osobą. Zrobione z nich wieńce dekorowały skronie mistrzów sportowych uwielbianych przez tłumy widzów igrzysk olimpijskich.
Leczy reumatyzm i odstrasza szkodniki …
Laurowe nalewki używane są do nacierania ciała przy bólach reumatycznych. Olejek wawrzynowy stosuje się też jako dodatek do kąpieli (działanie pobudzające).
Natomiast kilka listków laurowych w szufladzie z żywnością podobno odstrasza wszelkie szkodniki.