Papryka ostra - mielona a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Wysuszone i zmielone owoce papryki ostrej zawierają kapsaicynę o silnie piekącym smaku.
Przyprawa ta zawiera wiele witamin a wśród nich najwięcej witaminy C.
Może być uprawiana jako roślina wieloletnia i osiągająca nawet 1,5 m wysokości.
Obecnie istnieje już ponad dwieście odmian tej rośliny
Papryka, zwana także pieprzem tureckim lub pieprzowcem znana jest w Europie od XVI w.
W Peru była uprawiana już 2500 lat p.n.e.
Do jakich potraw …
Papryka ostra to ostra, aromatyczna i barwiąca przyprawa do wielu potraw.
Jest prawdziwą królową kuchni węgierskiej – w leczo
(węgierskiej kultowej potrawie), papryka jest obok pomidorów głównym składnikiem potrawy.
Papryka ostra podobnie jak słodka używana jest także do "barwienia" niektórych potraw
(sosów, mięs grillowych, jaj, ryżu, drobiu)
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Z papryką zamiast bukietu róż do cioci na imieniny ?
Oczywiście, papryka - a właściwie niektóre jej odmiany są bardzo ozdobne.
Drobne, barwne owoce na zielonym drzewku z powodzeniem można ustawić na parapecie okiennym i cieszyć się codziennie ich pięknym ... i apetycznym widokiem.