Papryka słodka - mielona a 120 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena brutto: 7,00 zł 7.00
Cena netto: 6,48 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 5
Producent: Sekwens
Kod produktu: 256

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Charakterystyka przyprawy

Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej. Pochodzi z Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się prawdopodobnie w XV wieku i od tej pory stała się jednym z najchętniej uprawianych warzyw.Sprzedawana i zjadana jest w postaci surowej jak również suszonej (płatki i proszek). Wzmaga odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.


Do jakich potraw …

W kuchni paprykę dodaje się prawie do wszystkich dań mięsnych, zup ale nie tylko. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest też do zup, warzyw, sałatek, serów. Ze względu na swoją barwę czerwoną, papryka mielona używana jest także do barwienia niektórych przetworów i dań gotowych. Można papryką barwić sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu


 Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !

Krzysztof Kolumb zasmakował w papryce …

Dzięki wyprawom Kolumba poznano pikantny smak papryki, którą zaczęto potem uprawiać w rejonie Morza Śródziemnego.

Nobel za paprykę ?

W 1937 r. profesor Szent-Gyorgi otrzymał Nagrodę Nobla za badania nad papryką, w której odkrył witaminę C. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl