Papryka słodka - mielona a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej. Pochodzi z Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się prawdopodobnie w XV wieku i od tej pory stała się jednym z najchętniej uprawianych warzyw.Sprzedawana i zjadana jest w postaci surowej jak również suszonej (płatki i proszek). Wzmaga odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.
Do jakich potraw …
W kuchni paprykę dodaje się prawie do wszystkich dań mięsnych, zup ale nie tylko. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest też do zup, warzyw, sałatek, serów. Ze względu na swoją barwę czerwoną, papryka mielona używana jest także do barwienia niektórych przetworów i dań gotowych. Można papryką barwić sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Krzysztof Kolumb zasmakował w papryce …
Dzięki wyprawom Kolumba poznano pikantny smak papryki, którą zaczęto potem uprawiać w rejonie Morza Śródziemnego.
Nobel za paprykę ?
W 1937 r. profesor Szent-Gyorgi otrzymał Nagrodę Nobla za badania nad papryką, w której odkrył witaminę C. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna.