Papryka słodka - mielona a 120 g

Przyprawy - naturalne
7
PLN
Papryka słodka - mielona a 120 g
Papryka słodka - mielona a 120 g
in_stock
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
5 dni
Cena: 7,00 zł
Cena netto: 5,69 zł
szt.
* - Pole wymagane
Ocena:
(Ilość ocen: 20)
Kod produktu:

256

Producent:
Sekwens

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Charakterystyka przyprawy

Jest to przyprawa otrzymywana z wysuszonych i zmielonych owoców papryki rocznej. Pochodzi z Ameryki Środkowej. W Europie pojawiła się prawdopodobnie w XV wieku i od tej pory stała się jednym z najchętniej uprawianych warzyw.Sprzedawana i zjadana jest w postaci surowej jak również suszonej (płatki i proszek). Wzmaga odporność organizmu, ma też korzystny wpływ na procesy trawienne.


Do jakich potraw …

W kuchni paprykę dodaje się prawie do wszystkich dań mięsnych, zup ale nie tylko. Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Wzbogaca smakowo dania z mięsa, drobiu i ryb. Stosowana jest też do zup, warzyw, sałatek, serów. Ze względu na swoją barwę czerwoną, papryka mielona używana jest także do barwienia niektórych przetworów i dań gotowych. Można papryką barwić sosy (np. majonezowy i śmietanowy) oraz potrawy z jaj, ryżu i drobiu


 Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !

Krzysztof Kolumb zasmakował w papryce …

Dzięki wyprawom Kolumba poznano pikantny smak papryki, którą zaczęto potem uprawiać w rejonie Morza Śródziemnego.

Nobel za paprykę ?

W 1937 r. profesor Szent-Gyorgi otrzymał Nagrodę Nobla za badania nad papryką, w której odkrył witaminę C. Papryka to przede wszystkim skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna.

Promocje

Sklep jest w trybie podglądu

© tradismak 2013.

Wszelkie prawa zastrzeżone.

Sklep internetowy Shoper.pl