Pieczarka - susz a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Wysuszone i zmielone pieczarki nie posiadają praktycznie żadnych wartości odżywczych,
natomiast mają bardzo duże walory smakowe i zapachowe.
Zawierają jednak cenny przeciwutleniacz opóźniający starzenie się komórek.
Chińczycy byli pierwszym narodem, który rozpoczął uprawy grzybów.
Jednak to Francuzi w XVI wieku jako pierwsi zajęli się uprawą pieczarek.
Obecnie Polska jest potentatem w uprawach pieczarek.
Co czwarta pieczarka spożywana w Europie pochodzi właśnie z Polski!
Do jakich potraw …
Pieczarki stosowane są jako dodatek do dań. Ale niektórzy smakosze uczynili z nich danie główne: pieczarki z cebulką, pieczarki z odrobiną jajeczka, pieczarki nadziewane ...
Te smakowite i bardzo popularne grzybki (także w postaci suszu - bo wygodniej!) dodaje się do zup i sosów grzybowych, zapiekanek, pizzy oraz jako farsz do różnego rodzaju pierogów, uszek, krokietów.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Ekskluzywnie na stole w doborowym towarzystwie ...
kilkaset lat temu pieczarki hodowane były w kamieniołomach. Jednak w niedługim czasie stały się specjałem, na który mogli pozwolić sobie jedynie bogaci.
Porównywane je wówczas do ekskluzywnego grzyba trufla. Podawano je w towarzystwie homarów, raków i wytwornych gatunków alkoholi.
Obecnie niestety (a może jednak bardzo dobrze!) pieczarki uprawiane są na skalę masową.
Składnik paliwa rakietowego w pieczarce ... dziwne!
W pieczarkach znajduje się śladowa ilość związku chemicznego o nazwie monometylohydrazyna, która stosowana jest jako paliwo hipergolowe w silnikach rakietowych.
Pieczarka lekarstwem na ... raka ?
Ostatnie badania potwierdzają skuteczność preparatów otrzymywanych z grzybów w hamowaniu nowotworów żołądka, jelit, piersi czy prostaty