Pieprz biały - mielony a 120 g
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Pieprz biały to dojrzałe owoce obrane ze skórki, wysuszone i zmielone.
Jest nieco łagodniejszy bardziej korzenny niż pieprz czarny.
Pieprz biały pochodzi z Indii a produkuje się go na wyspie Bangka.
Do jakich potraw …
Stosuje się go ze względu na barwę do ryb, jasnych zup, sosów,
pasztetów drobiowych a także do puree ziemniaczanego.
Pieprzu białego używa się, także do słodkich deserów,
np. gruszkowych, truskawkowych, pierników a nawet lodów.
Tam gdzie nie wskazana jest szara barwa wyrobu
a konieczne jest doprawienie na ostro najlepiej użyć pieprzu białego.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Dlaczego pieprz biały został wyparty przez czarny ?
W starożytności Rzymianie nałożyli ogromne cło na przywóz pieprzu białego natomiast czarny (gotowany i fermentowany) nie był objęty cłem.
Natychmiast kupcy zmieni zakupy i tak do dzisiaj najbardziej popularny pieprz to czarny.