Szczypiorek - susz a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka przyprawy
Użytkową częścią szczypiorku są cienkie, igiełkowate puste wewnątrz liście.
Zawiera związki siarki, które nadają mu ten specyficzny smak i zapach.
Szczypiorek pobudza apetyt, ułatwia trawienie oraz ma lekkie działanie przeczyszczające.
W kuchni chińskiej znany już od 4000 lat.
Jednak pochodzi on z północy, prawdopodobnie z Syberii.
Obecnie uprawiany jest w Europie, Ameryce Północnej i Azji.
Do jakich potraw …
Liście szczypiorku są używane jako apetyczna przyprawa do zup, sałatek, kanapek, past twarogowych i serowych, maseł smakowych, potraw z jaj, zapiekanek, zimnych przekąsek, jako dodatek do zup, sosów, potraw z ryb, ziemniaków oraz wędlin.
Można go przechowywać w stanie zamrożonym lub wysuszonym.
Liście szczypioru należy dodawać do wcześniej przygotowanego dania, ponieważ traci on w wysokiej temperaturze swoje walory smakowe.
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Dobry na przeziębienie, słuch ... a nawet na duchy i czarownice !
W średniowieczu szczypiorek uważany był za lek na dolegliwości żołądkowe,
przeziębienie, podobno leczył słuch,
a także chronił przed duchami i czarownicami.
Dzisiaj także uważany jest za dobry naturalny lek ...
Dowiedziono, że szczypiorek skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie.