Żelatyna spożywcza a 120 g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 10,50 zł 10.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 4.90909
Producent: Sekwens
Kod produktu: 267

Opis

Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.


Charakterystyka dodatku …

Białko zwierzęce wytwarzane z kolagenu w wyniku jego hydrolizy.
Kolagen jest naturalnym białkiem zawartym w ścięgnach, skórach i kościach wieprzowych, wołowych.

Żelatyna rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie.
Po rozpuszczeniu żelu na gorąco nie wraca do postaci żelu.
Taką cechę posiada agar i karagen. 

Żelatyna po ogrzaniu do temperatury 100st.C traci swoją moc żelowania.
Pozostaje tylko pasteryzacja (do 90st.C)


Zastosowanie, dawkowanie ...

Żelatyna to substancja powodująca zagęszczenie,
tworząca żel i wiążąca wodę w wyrobach.

Wydaje się, że życie bez żelatyny jest niemożliwe, ponieważ jest ona składnikiem
galaretek, konserw mięsnych, lodów, niektórych margaryn, cukierków,
wyrobów czekoladowych, ciast, jogurtu, preparowanej bitej śmietany,
soków jarzynowych, i niektórych wyrobów mięsnych takich jak "prasowanki" z szynkowara.

Dawkowanie :
1 - 10 % w stosunku do farszu mięsnego.
Zalecamy stosowanie się do receptur opracowanych przez nas
a zawartych w załączonych informacjach w postaci PDF - ów


 Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !

Zamiast jelita ... żelatyna ?

Żelatynę stosuje już na dużą skalę do produkcji powłok ochronnych dla wędlin tzw. bezosłonkowych, chroniąc je przed wysychaniem i utlenianiem.

Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !  

Służy do produkcji kapsułek, tabletek, gąbek chirurgicznych, preparatów witaminowych i kosmetycznych, a także filmów, barwników drukarskich, sztucznego jedwabiu, zapałek, tkanin
..... i prawdopodobnie nie kończy się na tym długa lista zastosowań żelatyny !

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl