Żelatyna spożywcza a 120 g
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Charakterystyka dodatku …
Białko zwierzęce wytwarzane z kolagenu w wyniku jego hydrolizy.
Kolagen jest naturalnym białkiem zawartym w ścięgnach, skórach i kościach wieprzowych, wołowych.
Żelatyna rozpuszcza się w gorącej wodzie a w zimnej pęcznieje 10-cio krotnie.
Po rozpuszczeniu żelu na gorąco nie wraca do postaci żelu.
Taką cechę posiada agar i karagen.
Żelatyna po ogrzaniu do temperatury 100st.C traci swoją moc żelowania.
Pozostaje tylko pasteryzacja (do 90st.C)
Zastosowanie, dawkowanie ...
Żelatyna to substancja powodująca zagęszczenie,
tworząca żel i wiążąca wodę w wyrobach.
Wydaje się, że życie bez żelatyny jest niemożliwe, ponieważ jest ona składnikiem
galaretek, konserw mięsnych, lodów, niektórych margaryn, cukierków,
wyrobów czekoladowych, ciast, jogurtu, preparowanej bitej śmietany,
soków jarzynowych, i niektórych wyrobów mięsnych takich jak "prasowanki" z szynkowara.
Dawkowanie :
1 - 10 % w stosunku do farszu mięsnego.
Zalecamy stosowanie się do receptur opracowanych przez nas
a zawartych w załączonych informacjach w postaci PDF - ów
Ciekawostki z przeszłości ... i nie tylko !
Zamiast jelita ... żelatyna ?
Żelatynę stosuje już na dużą skalę do produkcji powłok ochronnych dla wędlin tzw. bezosłonkowych, chroniąc je przed wysychaniem i utlenianiem.
Żelatyna do klisz filmowych, kosmetyków ... ONA JEST WSZĘDZIE !
Służy do produkcji kapsułek, tabletek, gąbek chirurgicznych, preparatów witaminowych i kosmetycznych, a także filmów, barwników drukarskich, sztucznego jedwabiu, zapałek, tkanin
..... i prawdopodobnie nie kończy się na tym długa lista zastosowań żelatyny !