Stalka 230 mm okrągła
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Gwarancja: więcej informacji znajdziesz tutaj.
Stalka to udoskonalona wersja znanej osełki domowej.
Służy ona do przywrócenia ostrości nożom.
Posiada rękojeść, osłonę (oddzielającą ostrze od rękojeści) oraz ostrze okrągłe lub płaskie (owalne).
Producentem tych stalek jest firma STALGAST będąca znaną i wiodącą marką w branży wyposażenia gastronomii, oraz gwarantem jej wysokiej jakości.
Z bogatej oferty stalek w/w firmy wybraliśmy te,
które zostały wcześniej sprawdzone przez naszych technologów i klientów.
Są dobre i niezawodne a jednocześnie niezbyt drogie.
Każda ze stalek służy do ostrzenia
wszystkich rodzai noży masarskich i kuchennych.
Stalka mała okrągła
- wykonana z wysokiej jakośći stali X50CrMoV15
- antypoślizgowa rękojeść
- ergonomiczna i higieniczna konstrukcja rękojeści uniemożliwia gromadzenie się resztek w miejscach łączeń
- wkręcana zawieszka,
- ostrze okrągłe o długości 230 mm
Porady domowego masarza ...
Ostrzenie noży na "byle czym" ?
Gdy nie masz pod ręką stalki lub ostrzałki
nóż można podostrzyć o dolny krążek porcelanowego lub fajansowego talerza.
Elektryczna ostrzałka o wysokich obrotach to śmierć dla każdego noża !
Niekontrolowane nagrzanie samego ostrza podczas ostrzenia na tarczy ostrzałki wysokoobrotowej najprawdopodobniej popsuje go nieodwracalnie. Ostrze zostało w fabryce zahartowane w odpowiedniej temperaturze i takie ostrzenie powoduje jego rozhartowanie.
Jak ostrzyć na osełkach domowych ?
Aby porządnie naostrzyć średnio stępiony nóż
potrzebne są co najmniej dwie osełki o różnym stopniu szorstkości: "szorstka" a potem "miałka".
A więc najlepiej do naostrzenia noża zastosować stalkę,
która spełnia podwójną rolę jest "szorstka" a zarazem "miałka"
Jak wykonać ostrzenie noża na stalce ?
Najlepiej podpatrzeć znajomego masarza lub kucharza.
Trudno jest bowiem opisać proces ostrzenia.
Ale spróbujemy.
Prowadzimy nóż po stalce ostrzem do przodu,
od progu (osłonki) klingi (metalowej części stalki) do samego czubka,
naciskając nań dość delikatnie.
Czynności te należy dokonywać przemiennie:
raz z lewej, raz z prawej strony klingi (metalowej części stalki).
Ważne jest aby ostrzyć nóż co kilka minut,
wówczas wystarczy kilka pociągnięć.